Hókifli sajttorta
Egy kicsit nyargaljunk előre időben, mondjuk úgy kari környékére. 😀
A hókifli nálunk kötelező alap darab karácsonykor. Mindig sütöm és mindig el is fogy, kicsit talán gyorsan is.
Mondhatnám azt, hogy a maradék hókifli elhasználására pöpec a recept, de nem, mert gigantikus mennyiségű hókiflit sütünk -2 tepsi- és csak pár darabot használunk el.
A torta alapja egy fahéjas keksz, amin gazdag vaníliás és most édesebbre készítette masacrpone hab csücsül. Alapos tonkás porcukor szórás és a hókiflik.
Aaaaaa… isteni!!!
Eszközlista:
- 20 cm-es kapcsos tortaforma
- kutter
- robotgép
- acetate fólia 7 cm-es magas és vékony
Elkészítési idő: 4-6 óra
Hozzávalók:
Hókifli: gigantikus adag, de így is akartam, jó lesz nasinak 😀
- 300 g finomliszt
- 85 g porcukor
- 150 g darált mandula
- 1 nagy csipet fahéj
- csipet só
- 250 g vaj
Keksz alap:
- 180 g keksz -Lidl, mézes
- 90 g vaj
- 3 g őrölt fahéj
Mascarpone hab:
- 500 g mascarpone -LIDL-
- 240 g habtejszín 30%-os
- 190 g porcukor
- 1 rúd vanília magvai
- csipet só
- 10 g vaníliás cukor
Elkészítés.
Hókifli.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A liszet, porcukrot,mandulát, fahéjat és sót keverjük át.
Mehet hozzá a vaj, puha legyen, úgy gyorsabb a munka.
Morzsoljuk el, majd gyúrjuk gombóccá.
Csomagoljuk be és irány a hűtő 1 órára.
Addig a tonkás porcukrot is elkészíthetjük.Egyszerűen keverjük össze a porcukrot a tonkával. Pici kell csak, intenzív fűszer.
Ha kipihente magát a tészta, akkor készítsük elő a tepsiket, 2 nagy tepsi lesz ebből az adag tésztából.
Én nem méregettem, szemre csippentettem le tészta golyókat és meghengergettem majd kinyújtottam és patkó alakúra formáztam.
Hagyjuk a tészták között helyet, kicsit megnőnek. Irány a sütő 10-12 percre!
NEM TÖBBRE!!!!
Ha tovább hagyod benn akkor megrepednek a kiflik.
Én ma megszórtam a porcukorral, nem hempergettem.
Keksz alap.
A kekszet kutterban aprítsuk finom morzsásra.
A vajat olvasszuk meg mikróban.
A kekszhez adjuk a fahéjat, keverjük át , majd adjuk hozzá a vajat és keverjük át.
A kapcsos tortaformába tegyünk acetate fóliát.
Öntsük bele a morzsát és simítsuk el alaposan. Tegyük fagyóba.
Mascarpone hab.
Minden hozzávalót habosítsunk ki. Töltsük a kekszre, simítsuk el. Tegyük fagyóba 3-4 órára.
Dekor.
A kifagyott tortáról vegyük le a kapcsos torta formát, húzzuk le a fóliát.
Tegyük tálalóra.
Szórjuk meg alaposan a tonkás porcukorral -hókifli- és tegyünk rá a hókiflikből körbe. Szórjuk meg ismét a tonkás porcukorral.
Isteni.




