Szilvás galette
A galette egy igazán megúszós édesség, nagyon gyorsan elkészül és bármivel tölthető, ami nem túl folyékony.
A fagyómban tavalyról pihent egy nagy adag japán szilva, szóval ideje votl elhasználni. De frissből is készíthető. fagyosan egyszerűbb vékonyan szeletelni, szóval azonnal egy előny is lett.
A nasit gazdagítja a mandula, ami extra textúrát is ad hozzá. Fahéj mint klasszik fűszer és egy picike rum vagy aroma és isteni ízek sülnek össze.
Esztközlista:
sodró
Elkészítési idő: kb 1 óra
Hozzávalók: 22-25 cm-es galetthez
Tészta:
- 200 g liszt
- csipet só
- 120 g vaj
- 100 g tejföl
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 400 g japán szilva
- 50 g mandula -szelet- lidl-
- 80 g barna cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 4 nagy csipet fahéj
- picike rum vagy aroma
- + 10 g van cukor
1 tojás elhabarva, 3 csipet barna cukor
Elkészítés.
A sütőt melegítsük 200 fokra, alsó- felső állásban.
A tésztához minden gyúrjunk össze. Gyorsan dolgozzunk. Ha nagyon ragad, pici lisztet adjunk hozzá.
Tegyük sütőpapírra a tésztát, lisztezzük picit és nyújtsuk 2 mm vékonyra, kerek formára.
A mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg, hűtsük langyosra. Szórjuk rá a tésztára kör alakban, a tészta szélétől 5-7 cm-el bentebb.
Mist a barna cukor, van cukor megy rá, majd a szilva szeletek.
A szilva fagyott, szép vékonyra szelhető, de frissből is készülhet. Rakjuk körbe a szilvával, a mandula mentén.
Picike rum locsolás. Fahéj szórás.
A másik adag van cukrot szórjuk rá.
Most a tésztát kezdjük ráhajtani a töltelékre, pár helyen csippentsük össze.
Kenjük meg elhabart tojással, szórjuk meg a b cukorral és süssük készre 40-50 perc alatt.
Még forrón szórjuk meg porcukorral.
Csak lehűlve mozgatható!







Isteni, szaftos, de roppanós a tészta.. nagyon finom.





