Tökös oldalas
Egy roppant mód gyors vasárnapi ebéd receptemet hozom.
Szezonja van a sütőtöknek, -imádom is- ezért egyértelmű volt, hogy mi az alap. De semmi kedvem nem volt, hámozni -gyűlölöm- ezért magoztam szeleteltem és a husival együtt sütöttem meg.
Kicsit félre csúszott a terv ugyan, mert kis falatnyi darabokban tálaltam volna, de oylan puha lett a tök, hogy inkább püré lett belőle.
Ízes, szaftos, nagyon finom.
Ja és igen, van itt MUNCH mentés is, mert a salátám egy munch csomagban volt, szóval mivel közeli lejáratos, el kellett hazsnálnom, na meg szeretem is. A kedvenc mézes mustáros öntetemmel… imádom.
Eszközlista:
- tepsi
- botmixer
- tányér -Tesco-
Elkészítési idő:
Hozzávalók:
- 1 nagy sütőtök fele -a hordósabbik fele-
- 1 cs oldalas
- 1 cs saláta -munch-
- 2 nagy lilahagyma
- 1 szal újhagyma -munch mentés-
Pác:
- almaecet
- oliva olaj
- 200 g vörös áfonya, szeder lekvár -Aldi-
- só, bors
Saláta öntet:
- 3 ek mustár
- 2 ek méz
- kb 50 g oliva olaj egy löttyintésnyi almaecet
- só, bors
- Pici víz
Elkészítés.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, also-felső állásban.
A husit pácoljuk. Só, bors, oliva olaj, és a lekvár.
A tököt magozzuk, szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük a tököt, husit, hagymákat felezve.
Kis oliva olaj, és kb 1 dl víz. Só, bors a tökökre. A husi pácát -maradék- kenjük a tökökre. Alufóliával fedjük le.
Mehet a sütőbe 2 órára.






Ha puha, akkor a fóliát vegyük ke, a hőfokot toljuk fel 230 fokra, grillre. Pirítsuk meg alaposan.
Saláta. A mustárt, mézet, olajat, ecetet, sót és borsot tegyük üvegbe, rázzuk össze. A vízzel az állagát állítjuk be, kissé folyósra. Öntsük a salátára, forgassuk össze.
A tök puha, szedjük le a héját, tegyük kancsóba és turmixoljuk le.
Tálalás.
Tök püré a tányérba, erre 2 szelet oldalas. Kis saláta mellé, és a fél hagyma.
Kis oliva locsolás, pár ehető virág.



