Cukkíni quiche
A sós piték kedvenceim, mert nagyon sok “önállóan kószáló” zöldséget használhatunk el benne, de a maradékok eltüntetésére is tökéletes választás.
A sós pite tésztája teljesen más mint az édes pitéké, ezt ne feledd! Az ecet azért kell bele, mert attól egy kissé leveles hatása lesz a tésztának, nagyon izgi.
Most egy MUNCH mentő pite érkezik, mert a munchomban volt cukkíni és kaliforniai paprika is. Egy kis csicsát is kapott a pite, mert a cukkínit rózsában tekertem fel. Igen macera, de cserébe őrület.
Eszközlista:
- 22 cm-es pite forma -kivehető aljú-
- zöldséghámozó
Elkészítési idő: 1-2 óra -sütés együtt-
Hozzávalók:
Paté brisee -ez a sós pite tészta-:
- 270 g liszt
- nagy csipet só
- 150 g vaj
- 1 ek ecet -10%-os-
- 6 ek hideg víz
Töltelék:
- 2 db tojássárgája -ez mentés másból-nem feltétlen kell-
- 4 db tojás -L méret-
- 1 db kaliforniai paprika -piros
- a cukkíni leesője -erről írok majd a leírásban-
- 2 ek tejföl
- só, bors, fokhagyma, oregánó -friss-
- 30 g szalonna -ez maradék szintén-
- 100 g reszelt sajt
Dekor:
4 közepes cukkíni
Elkészítés.
Pite tészta.
Mindent gyúrjunk össze gyorsan.
A víz mennyisége változhat, a liszt minőségétől függ.






A lisztezett pulton kinyújtott tésztára mérjük rá a pite formát, ha túl lóg 3-4 cm-el akkor kész is vagyunk. Tegyük a formába, alaposan nyomkodjuk bele, vágjuk le a felesleget.
A tészta kissé ruganyos, tehát célszerű lesz picit ráhúzni a forma oldalára és le is tapasztani, különben önálló életet fog élni.

Cikkíni rózsák.
A cukkínit mossuk meg, vágjuk le a végeit. A zöldséghámozóval vágjunk vékony szeleteket, ez lesz a rózsa.
Ami megmarad, mert nem tudjuk teljesen leszeletelni azt a töltelékbe elhasználjuk.


Töltelék.
Mivel nekem volt 2 db sárgájám -másik reciből maradt rám -így ezt is elhasználtam, de nem kell alapból bele. Tehát a paprikát vékony csíkokra vágjuk. A cukkínit -leesőt- felcsíkozzuk és felkockázzuk, ezeket apróra.



Minden mást összekeverünk és belepakoljuk a zöldségeket. Elkeverjük. Végül a sajtot is belekeverjük.
Töltsük a pite tésztába.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, alsó-felső állásban.
Most jön a dekor. : )
A cukkínit az első csíkot tekerjük fel kb szorosan, ez az alapunk, tegyük középre a pitére. Minden csíkot tekerjünk köré, úgy, hogy ahol vége van a szalagnak, ott kezdjük az újat, kis étfedéssel. Ne tekerjük szorosan, de túl lazán se.


fedjük le alufóliával és mehet a sütőbe 50 percre. Azért kell alufóliával letakarnunk, mert a cukkíninek is meg kell puhulnia.
Ha letelt az 50 perc, emeljük a hőfokot, 230 fokra, ha van grill funkció szuper, ha nincs marad az eredeti állás. Most 20-30 perc jön.
Jó esetben ha a sütőnk ok, akkor szépen megpirúlt mindnehol. Ha nem, leginkább középen lehet gond, akkor alufóliával tekerjük körbe azt a részt ami már szépen megpirúlt és pirítsuk tovább a közepét amíg szép színt kap az is.
Csak 20-30 perc hűlés után szelhető.





És ja…. a szelet fotó már a félig elcsomagolt verzója lett a pitémnek.. Elfeledkeztem róla, hogy azt is fotóztam volna… Megettük a felét kb, a maradékot elfeleztem és már csomagolva várta a menetet. : )