Körtés sabayon
A sabayon egy botralom gyors, nagyon egyszerű “nasika” önmagában nem, de minden mással igen. : )
Alapvetően egy tojássárgájás, cukros, boros cucc, amit melegítünk. Most egy posírozott körtét és egy édes morzsát álmodtam meg hozzá.
Eszközlista:
- fazék
- fém tál
- habverő
Elkészítési idő: kb 1 óra
Hozzávalók:
Posírozott körte:
- 8 db szép kemény húsú körte
- 300 g kristálycukor
- 1 tk fahéj
- 1/2 tk csillagánizs
- 1 l víz
- 2 db earl grey tea filter
- 1 db citrom reszelt héja
Zölddió likőrös morzsa:
- 50 g liszt
- 50 g cukor
- 60 g mandula liszt -Lidl-
- 1 g őrölt fahéj
- 45 g vaj
- 12 g zölddió likőr -Culináris-
Sabayon:
- 5 db tojássárgája -L méret-
- 140 g kristálycukor
- 180 g fehérbor
Elkészítés.
Posírozott körte.
A cukrot karamellizáljuk. Öntsük fel a vízzel és hagyjuk feloldódni a karamellt, gyöngyözve forralva.
Tegyünk bele minden hv-t.
A körtét hámozzuk meg, tegyük a főzetbe. Gyöngyözve főzzük 30-40 percet.
A lé ha redukáljuk egy nagyon ízletes szirup lesz. Redukáljuk mi is, itt is.
Morzsa.
A sütőt melegítsük elő 150 fokra, alsó-felső állásban.
Minden hozzávalót morzsáljunk össze és sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk el. Süssük készre 15-20 perc alatt.
Sabayon.
Vízgőz felett, folyamatos keverés -habverővel- főzzük 3-5 percet.
Nagyon szépen:
kifehéredik
felhabosodik
majd duplára nő
Isteni gyors hab, amit tányérdesszertekhez, pohárdesszertekhez is használhatunk.
A bor helyet leget pezsgő vagy habzóbor is. Szifonba is tölthető akkor egy nagyon izgalmas, extrém habos, nem folyós habot kapunk.
A sabayon hosszú ideig nem tárolható, mert össze esik, de 1-2 napot el van a hűtőben.
Tálalás.
Tálalhatjuk pohárban vagy tányéron is.
A rétegzés detto, kis posírozott körte leve, arra a morzsa, rá a körte, arra a sabayon és egyk is morzsa.
Ha pohárban tálaljuk a körtét vágjuk falatnyi darabokra.









