Sós étcsoki torta, soft karamellel
Dekadens, erősen csokis torta. Nincs semmi durva dolog, nem robotgépezünk, a piskóta a faék egyszerű piskótáik egyike. Nagyon szaftos, brownie jellegű. Cukor nélkül is készíthető -én kihagytam ebből : ) és megsült, igaz kissé “nem elég édes” de ehető volt. GM verzióban is bátran, mert igénytelen a piskóta.
A lényege azonban a sok technikai rizsa után, hogy sós a torta. Nem úgy mint egy szendvics torta, de kellően sós.
Szép egyensúly van, mert minden nagyon édes a só pedig szép ívet húz az ízvilágba. A fekete sópehely nem is nagyon sós, szóval a tetejére is bátran mehet. ha nincs iylened, akkor sima sót is hazsnálhatsz, de azzal ne borítsd be a tortát, mert lerepül a kisgatyesz olyan sós lesz.
Eszközlista:
- 2 db állítható tortagyűrű
- gyorsforraló
- hőmérő
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók: 1 db 20 cm-es tortához -10-14 szelethez-
Piskóta:
- 385 g liszt
- 6 g sütőpor
- 50 g mandula liszt
- 55 g kakaópor
- 200 g kristálycukor
- 378 g tej
- 250 g vaj
- 210 g étcsoki
- 4 db tojás L méret
- vanília
- 2 nagy csipet fekete sópehely -Ázsia bt, Culinaris-
Soft karamell:
- 200 g kristálycukor
- 120 g habtejszín
- vanília
- 2 nagy csipet fekete sópehely
Tejcsoki ganache:
- 240 g habtejszín
- 400 g tejcsoki
Elkészítés.
Piskóta.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet, sütőport, mandula lisztet, kakaóport, kristálycukrot keverjük el. Adjuk hozzá a tejet, kissé keverjük el, de ne teljesen, nem is tudnánk.
A vajat, csokit melegítsük folyósra, mikróban. Adjuk hozzá a tojásokat, vaníliát, sót, keverjük át.
Adjuk a száraz anyagokhoz, keverjük el.
2 db 20 cm-re húzott tortagyűrűbe öntsük a masszát, süssük készre 25-30 perc alatt.
Hűtsük le.






Soft karamell.
A cukrot karamellizáljuk, öntsük rá a tejszín felét, hagyjuk felolvadni a karamellt, majd a tejszín maradékát öntsük rá. 115 fokosra főzzük. Vanília és só is mehet bele.
Ha túl hűl és ragacsosabb lesz, akkor mikróba bátran tegyük be, melegítsük meg és szép folyékony lesz ismét.
Ganache.
A tejszínt és csokit melegítsük össze mikróban, keverjük el. Hagyjuk hűlni 1-2 órát. Szép krémes, kenhető lesz.

Összeállítás.
Az egyik piskótára halmozzuk a ganache 3/4-ét, simítsuk el, csorgassuk meg a karamell felével, tegyük rá a másik piskótát. Húzzuk át vékonyan a ganache-al. A tetejére tegyük a maradék ganache-t, simítsuk el, és spatula segítségével dekoráljuk.



Sópehellyel szórjuk meg.
Fogyasztás előtt legalább 30-40 perccel előbb vegyük ki a hűtőből!!!!! Kell, hogyv issza tudjon melegedni a ganache, különben kemny lesz.






