Sütőtökös rizottó
A rizottó.
Egyrészt a maradék tökből dolgoztam. Volt ugye a -ös oldalas, receptért görgess vissza. De ha nincs maradék frissel is mehet. Ha csak friss van, akkor azt ugye hámozzuk, kockázzuk, vajos megpároljuk és innnetől már kész is a sütőtök.
Szaftos, szottyogós flamó, nagyon bírtam. Lehet így is tálalni, de lehet egyszerűbben is, és egy kis titok, a szalonna… a szalonna őrület mit művel vele. Ebben nincs, de másnap pirítottam hozzá szalonnát és azzal ettem, brutális volt. : )
A rizottó mindig magas keményítőtartalmű, kerek rizsből készül. Én a Lidiben szoktam venni, mikor Olasz hetek vannak. A rizottó rizs lényege a keményítőtartalma, amitől a főzés során oylan kis csuszpájzos lesz a végeredmény.
Eszközlista:
- serpenyő
- ostya szilikon
- botmixer
- fém saptula
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók:
Sütőtök rizottó:
- 300 g rizottó rizs -Arborió-
- 3-400 g sütőtök -maradék is szuper-
- 2 szál nagy újhagyma
- 3 cikk fokhagyma
- só,bors
- kb 2 l erőleves -más is jó –
- 120 g vaj
- 100 g parmezán
Gomba soute -szoté- :
- 50 g vaj
- 30 g oliva olaj
- 2 doboz gomba konzerv -lidl-
- 2 szál újhagyma
- 1 cikk fokhagyma
- egy szál friss oregánó
- só, bors
Borsos ostya:
- 25 g liszt
- 25 g tojásfehérje
- 25 g vaj
- nagy csipet só
- csipet fehér bors
Elkészítés.
A gomba soute-val indítunk.
A vajat olajat melegítsük meg. Mehet rá a hagyma, fokhagyma, dinszteljük meg.
A gombáról a vizet öntsük le és adjuk a hagymákhoz. Magas hőfokon pirítsuk le. Ha kész mehet rá az oregánó. Só, bors. Tegyük át egy tálba.


Ebben a serpenyőben indítsuk meg a rizottót.
Egy picike vajat -30 g- olvasszunk meg, arra mehet a hagyma, fokhagyma, dinszteljük.
Mehet rá a rizs. Pirítsuk meg kissé, kb 1-2 perc.
Az erőlevessel fogjuk felönteni, mindig csak kicsivel, és folyamatosan keverve főzzük el a lét, majd kicsivel pótoljuk ismét. Főzzük puhára.
Nagyon figyeljünk az utolsó felöntésnél, hogy maradjon alatta lé, mert kb tejberizs állagot keresünk.
Mehet bele a tök, keverjük át.
Vaj, sajt, keverjük át.






Ostya.
Minden hv-t botmixerrel turmixoljunk össze, kenjünk a mintás szilikonra. 160 fokon, légkeverésen süssük készre, 6-9 perc alatt.





Tálalás.
A tányérba tegyünk tálaló gyűrűt, azt töltsük meg a rizottóval, nyomkodjuk le. Óvatosan húzzuk le a gyűrűt.
Mehet rá a gomba, pár friss oregánó. Kis oliva locsolás és az ostyák.
Ha nincs maradék tök, akkor hámozás után kockázzuk, vajon pároljuk puhára.
Az erőleves alaplé készülhet leveskockából, de főzhetjük is, illetve más alaplé is ok.
A rizottó rizs magas keményítő tartalmú rizs, én arborio-t használtam. Lidl-ben kapható, szezonális termék.





Tehát ha bezsibbadtunk a tálalástól, akkor mutatok egy egyszerűbbet. Ez már a szalonnál verzióm, és egy kis svéd ubisalival ettem.



