Ide Süss tartjaim, imádjuk mindkettőt
Az Ide Süssben ez volt a már nem is tudom hanyadik évad… rég volt.. Imádta a zsűri, Szabi el volt ájulva a szilvástól, “mint a szilvásgombóc”, na ez aztán a dícséret. És tényleg.
Nem mondom, hogy gyorsan készen vannak, de nagyon finom mindkettő. Akár a karácsonyi desszertek közé is bekerülhetnek.
Egy szilvás és egy pekándiós.
A receptek a mindmegette oldalán is elérhetőek, de azok a verseny receptek, szóval finomítottam kicsit, mennyiségileg pontosabb a mostani amit itt olvasol.
A tart tészták egyszerűek, ezt már rég nem használom, de sokáig kedvenceim voltak.
Eszközlista:
- 8 cm-es tartgyűrűk
- robotgép
- gyorsforraló
- habzsák
- 126-os szirom és 1M és 32-es csillag dekorcső
- cukrászfáklya
Hv: 6-8 db szilvás és 6-8 db pekános tarthoz
Sima tésztához:
- 250 g liszt
- 2 csipet só
- 150 g vaj
- 95 porcukor
- 30 g mandulaliszt
- 1 db tojás -m méret-
Kakaós tésztához:
- 200 g liszt+a nyújtáshoz
- 2 nagy csipet só
- 150 g vaj
- 95 g porcukor
- 30 g mandula liszt
- 1 db tojás -m méret-
- 5 g cukrozatlan kakaópor
Habcsók:
- 3 db tojásfehérje (L-es)
- 150 g kristálycukor
- 1 csipet só
- csipet borkősav
- + ételfesték lila , piros
Szilvás töltelék:
- 150g szilva, érett
- 3 dl víz
- 75 g kristálycukor
- 3 g fahéj
- nyeletnyi rum vagy aroma
Pekándiós töltelék:
- 150 g pekándió
- 1 db tojás -L méret-
- 30 g barna cukor
- 75 g méz
- 45 g étcsokoládé
- 1 db narancs héja
- 15 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet fahéj
Elkészítés.
Tészta kakaós.
Minden dolgozzunk össze gyorsan. Nyújtsuk 2-3 mm -re a tésztát és tegyük hűtőbe 30 percre.
Szúrjuk ki a tartgyűrűkkel a korongokat, majd a tésztából vágjunk csíkokat és béleljük a formát a magasságáig, vágjuk le a felesleget.
Tegyük180 fokra, alsó-felső állásban előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Tészta, sima.
Minden dolgozzunk össze gyorsan. Nyújtsuk 2-3 mm -re a tésztát és tegyük hűtőbe 30 percre.
Szúrjuk ki a tartgyűrűkkel a korongokat, majd a tésztából vágjunk csíkokat és béleljük a formát a magasságáig, vágjuk le a felesleget. Tegyük vissza a hűtőbe a tésztát.
Szilvás töltelék.
Minden hozzávalót főzzünk sűrűre a gyorsforralóban. Mint egy lekvár.
Hűtsük le, ha kihűlt töltsük meg vele a kakaós tartokat.
Pekános töltelék.
A pekándiós krémhez tojást a cukorral kikeverjük. A csokit és a vajat felolvasztjuk. A pekándiót ledaráljuk. A narancshéját lereszeljük. A csokoládés keveréket a tojásos keverékhez adjuk, átkeverjük, beletesszük a pekándiót, a sót, a fahéjat, a narancshéját és a mézet. Ezzel töltjük meg a tart tésztát és mehet a sütőbe 180 fokra, alsó-felső állásban előmelegítve, 25-30 percre.
Habcsók.
Egy részét nyersen használjuk, egy részét pedig sütjük.
A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett melegítsük 70 fokosra, folyamatos keveréssel. Ha nincs hőmérőd nem gond, bátran nyúlj bele a keverékbe, ha az összes cukor felolvadt benne kész is van.
Adjuk hozzá a borkősavat és habosítsuk ki. Szép ,stabil habot kell kapnunk.
A kicsivel kevesebb mint a felét töltsük a szirom csővel szerelt habzsákba.
A másik felét pedig mjad az 1M csillag és 32-es csillag csővel szerelt habzsákba tesszük de előtte kifestjük a habzsákot. A piros paszta festékből nyomjunk ki egy keveset egy tányérra, az ecsetet mártsuk meg benne, és a habzsák belsejébe húzzunk 3-4 csíkot. Most töltsük bele a hab nagyobb részét. A maradék habot színezzük lilára, ezt a 32-es csővel szerelt habzsákba tegyük. Nyomjuk sütőpapírral bélelt tepsire, körbe, kis koszorúkat formázva. Nyomjunk kisebb és nagyobb halmokat is, szorosan egymás mellé, mindekttő habból. 93 fokra előmelegített, légkeverésen szárítsuk készre 1,5 óra alatt.
Tálalás.
A diósakra nyomjuk a habot a szirom csővel, majd pirítsuk meg cukrászfáklyával. Dekoráljuk pár szem pekánnal.
A szilvásra egyszerűen emeljük rá a habcsók koszorúkat.


