Mézi krémes kalács
Ez a kelt tészta, az a kelt tészta amit imádunk. MInden formájában. Babka, kalács, kakaóscsiga, fahéjas tekercs, vekni forma…. mindenhogy.
A titkom semmi több, mintsem igen alaposan ki van gyúrva, igen, gyúrva, vagyis inkább csapkodva. Én nem robotgépezek, KA egyébként is igeny lusta ha dagasztásról van szó, főleg ha 500 g liszt az alap. mentre indul egy pillanat alatt. Szóval kézzel tolom le.
Puha, foszlós, imádatos.
Hozzávalók:
- 500 g liszt / BL55/
- 2 nagy csipet só
- 10 g vaníliás cukor
- 10 g reszelt narancshéj
- 50 g vaj
- 80 g porcukor
- 10 g élesztő-száraz
- 250 ml tej
- 2 tojássárgája
Töltelék:
- 150 g mézi krém
- 4-5 nagy csipet fahéj
Kenéshez egy pici cukros tej a kenéshez
Elkészítés.
A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt használtam. Futtassuk fel.
Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá ,adjuk hozzá a narancshéjat, tojások sárgáját, vaníliás cukrot és a vajat. -nem , nem szoktam már megolvasztani-
Keverjük el és dagasszuk. Gyúrjuk össze annyira a tésztát a pulton, hogy összeálljon. Majd jöhet a móka. Ez a lényege az egésznek. : )
Emeljük meg és csapjuk a pulthoz. Ki fog nyúlni a tészta -a gluténszálakat húzzuk, ettől lesz foszlós, ez is egy dagasztási módozat és én imádom – én dupla hosszúra csapkodom ez kétszeri odacsapás a pulthoz, ilyenkor összehajtom és kezdem előlről.
Kb 3-5 percig csinálom. A tészta látványosan átalakul, szép sima felülete lesz.
A pulton hagyjuk a duplájára nőni, letakarva, kiolajozott edényben.
Most jön a legjobb része.
Ha megkelt, alaposan gyúrjuk át, osszuk ketté a tésztát. Az elsőt nyújtsuk kb 30-35 cm-es kör formára. Tegyük félre. Majd am ásodik tésztát is akkorára mint az elsőt.
A mézi krémet érdemes megmelegíteni kissé, így könnyebb rákenni az első tészta korongra. Alaposan oszlassuk el, jusson mindenhova. Majd szórjuk meg a fahéjjal. Fektessük rá a másik tészta korongot.




Középre egy poharat tegyünk,. A pizza vágóval 4 vágást ejtsünk a tésztát ap ohártól indulva, kifelé. Tehát 4 részre osztottuk. Most minden negyedbe ismét vágjunk bele a pohár mentén, 3 csíkot.
Fogjunk meg kettő egymás melletti csíkot és tekerjük meg 2-3 alkalommal, majd csippentsük össze a végeit a tésztának. Én be is fordítottam,de ez nehézkes és ha nem jól tekertük semmi értelme. Majd legközelebb. : )




Ismét pihentessük, kb 30-40 perc a pulton.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban és 30 perc alatt süssük készre.
A sütési idő lejárta előtt 2 perccel kenjük le a cukros tejjel és tegyük vissza a sütőbe.
Ropogós lesz a kalács héja a kenéstől.
Most nem lesz szép foró, mert a fiam kiüldözött a világból, hogy ő bizony már enni akar…. : )




