Baumkuchen -a Német kari finomság-
Ez valami elképesztően izgalmas édesség. Nem is nagyon édes, de ha jól kitaláljuk az ízesítést -most narancsos- akkor hihetetlen.
A lényeg ebben a sok lapban rejlik, NO PARA!!!! Olyan faék egyszerű készíteni, hogy nagyon. : ) Inkább türelem és idő kell hozzá, mert bizony ott fogsz te is dekkolni a sütő mellett abban a 2-4 percben amíg egyesével megsütöd a lapokat. Félre ne értd!!!! Nem külön-külön, mert egy tepsi és abba rétegezzük folyamatosan az új adag tésztát, így lesz iylen meseszép sok réteg.
Eszközlista:
- 20X30 cm-es tepsi
- robotgép
- merőkanál
- fém spatula
- csepegtető rács
- éles kés
Elkészítési idő: kb 1 óra
Hozzávalók: 20×30 cm tepsihez, 11 réteg
- 150 g marcipán
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- Pici vanília
- Csipet só
- 50 g Cointreau
- 2 db narancs reszelt héja
- 8 db tojás L méret
- 80 g kristálycukor
- 90 g liszt
- 80 g keményítő
narancslekvár 3-4 evőkanál, 200 g étcsoki + 15 g olaj
Elkészítés.
A sütőt melegítsük elő 240 fokra, grillre. Fontos, hogy fentről nagy hőt kapjon.
A marcipánt melegítsük meg mikróban, így puhább lesz. Adjuk hozzá a vajat, porcukrot, vaníliát, sót, Cointreaut, narancsok héját és habosítsuk ki.
A tojásokat válasszuk ketté és a 80 g cukrot felezzük el, egyik fele a sárgájához megy, másik fele a fehérjéhez. A sárgáját habosítsuk ki. A fehérjéből verjünk habot.
A lisztet, keményítőt keverjük össze. A marcipános alphoz adjuk a tojássárgája habot, keverjük át. Most a lisztes alapot keverjük bele.
A fehérjehab felével lazítsuk fel, majd a maradékot is forgassuk bele.
A tepsit béleljük sütôpapírral. 1 merőkanál masszát terítsünk el és tegyük a sütőbe 2-4 percre. Ha színt kap már jó is. Egy merőkanál tészta, simítsuk el és mehet a sütőbe 2-4 percre. Így rétegezzük amig a massza tart.
A 2-4 perc irányadó, 2 percnél már megsül de nagyon halvány, 3 percnél már színe is van, 4 percnél pirul. Érdemes a sütési idővel játszani, mert a rétegek így különbözőek lesznek.
Hagyjuk kihűlni. Én egész éjjelre kitettem a garázsba. Ha hideg, vágjuk le a széleit.
Kenjük le narancslekvárral.
A csokit olajat mikróban melegítsük össze. A felével öntsük le, fém spatulával simítsuk el. Hagyjuk megdermedni. Öntsük rá a másik felét is a csokinak, simítsuk el, hagyjuk megdermedni. Vágjuk szép szeletekre.






1-2 hétig eláll.
Az ízesítésében lehet játszani. Én most narancsosat készítettem, de lehet mandulás is, mandulalikőrrel, vagy bármi mással. Érdemes azonban alaposan megtolni az ízesítést, különben elég semleges a végeredmény.
De azok a rétegek!!!! : ) Na azok mindneért kárpótolnak.