Mákos hamantaschen
Isteni finom, főleg ha a mákot szereted. Azt mondom, hogy kissé nehéz készíteni, mert ha túl van töltve akkor mindenféle alakot ölt…. szóval ésszel, mert a töltleék mivel tojást tartlmaz nőni fog, és ha sok a töltleék, bizony szét fogja nyomni a tésztát.
Cserébe azonban elképesztően finom falatka.
Eszközlista:
5 cm-es kör kiszúró
Elkészítési idő: 30-40 perc
Hozzávalók:
Töltelék:
- 110 g cukor
- 30 g víz
- 120 g darált mák cukrozatlan
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 2 kupak Calvados elhagyható, de nagyon különleges
- 25 g vaj
- 1 db tojás -L méret
Tészta:
- 300 g liszt
- 100 g cukor
- 3 g sütőpor
- 150 g vaj
- 1 db tojás L méret
- 1 db citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
Elkészítés.
Töltelék.
A vajon és tojáson kívül mindent főzzünk össze, kb 1-2 perc.
Adjuk hozzá a vajat, hűtsük le. Ha kihűlt keverjük bele a tojást.
Tészta.
Mindent dolgozzunk össze, tegyük hűtőbe 20 percre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, alsó-felső állásban.
A tésztát nyújtsuk 1 mm-re. Szúrjuk ki 5 cm-es kör kiszúróval.
A tészták közepére tegyünk egy nagyobb cseresznye méretnyi tölteléket.
A hajtás. Csippentsük össze a tésztát, van egy csippentésünk. Most két oldalról csippentsük be. Alaposan nyomjuk össze a csippentéseknél a tésztát.









Süssük készre 12-15 perc alatt. Figyeld a színt meg az illatokat.




