Zserbóka linzer
Ez brutálll. Nagyon izgi, mert a zserbó diós, lekváros, csokis ízvilágát tökéletesen hozza, de egy roppanósabb tésztában. Nagyon nagyon állat!
Van vele meló, mert főzzük a dió krémet, de a lekvár akár bolti is lehet, a LIDL baracklekvárja nagyon finom, kellően pikáns, én is ezt használom.

Eszközlista:
- sodró
- éles kés és 10-es kör dekorcső
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók: ez a mennyiség 5 tepsihez elég
Dió krém:
- 60 g víz
- 63 g cukor
- 2 g citromhéj
- 5 g narancshéj
- 10 g narancslé
- 5 g citromlé
- 2 g rum -vagy aroma-
- 1/4 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet fahéj
- 120 g darált dió
Tészta:
- 600 g liszt
- 400 g vaj
- 200 g porcukor
- 4 db tojássárgája -L méret-
- Csipet só
- 3 db narancs reszelt héja
- Csipet tonka bab -Ázsia Bt, Culinaris-
- Pici vanília
Töltéshez:
- baracklekvár
Dekorhoz dió, 150 g étcsokoládé, 12 g olaj
Töltelék.
A cukroból vízből készítsünk szirupot. Nem kell behúzni, csak forraljuk fel, 1-2 perc forralással.
A száraz hozzávalókat keverjük össze, vagyis dió, fahéj, vanília, citrom és narancshéj. Az összes többi hozzávalót, kivétel a citrom és narancs leve forraljuk fel.
A száraz hozzávalókat öntsük nyakon a felforralt sziruppal és keverjük át. Elég sűrű állagot kapunk, ezért jöhetnek a levek. Citrom és narancslét is adjuk hozzá. Itt adjuk hozzá a rumot vagy aromát is. Ez szépen fellazítja a töltelékünket.
Hűtsük le teljesen.
*ha sűrű akkor narancslével hígítható
Tészta.
Mindent gyorsan gyúrjunkössze, majd mehet a hiddgre kb 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső állásban.
A tésztát lisztezett munkalapon nyúntsuk 3-4 mm vastagra. Kb 3 cm széles és 4-5 cm hosszú téglallapokat vágjunk ki, egyforma méretben, tehát mérünk és precízen vágunk.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, szépen egymás mellé, és most ugye a lyukasztás jön. Ezt már at epsin végezzük, így könnyebb. A dekorcső kis és nagy végét is hazsnáljuk, alul ak icsivel szúrjuk,fent a naggyal. Dupla keksz, hiszen tölteni fogjuk.
Süssük készre 20-30 perc alatt. Hűtsük le, és tölthető is.
A csokis felüket készítsük el, mert száradniuk kell. A csokit és olajat olvasszuk meg mikróban, keverjük el.
A lyukacsos kekszetket mártsuk meg a csokiban, húzzuk le az edény szélén a keksz talpát és tegyük rácsra lecsepegni. Hagyjuk hideg helyen megszáradni.
Kenjük meg vékonyan a teli keksz tetjét a dió krémmel, csak vékonyan. Erre mehet a baracklekvár.
Most fedjük be a töltött kekszet a csokis keksszel. Nyomjuk rá. Így a lekvár ki fog buggyanni a kis lyukakon. Az alsót hagyjuk szabadon, a felső nagy méretű lyukba pedig tegyünk egy kis darab diót.



