Túrós mákos barackos torta.
Az egész torta ismerős lehet, hiszen a málnás alapját hazsnáltam, a mákos piskóta pedig a tortából ismerős. Igen, egy recepttel számtalan desszert elkészíthető.
Videóztam, ha videós segítséggel néznéd meg a receptet, akkor gyere a tortaiskola FB oldalára, vagy a tortaiskola insta oldalára.
Mákos piskóta alapon csücsül a mákos túrós töltelék. Amit megbolondítottunk egy kis sárgabarck zselével és friss sárgabarack szeletkékkel.
Így rétegezzük végig a tortát.
Végül egy kis chantilly, pár szeletke barack, csokoládé dekor és mák szórás.
Isteni <3
Eszközlista:
Elkészítési idő: 4-5 óra, 1 db 15 cm-es tortához
Hozzávalók:
Mákos piskóta:
Barack zselé:
Túrós mákos alap:
Chantilly:
Elkészítés.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet, mákot, sütőport, sót szitáljuk össze.
A tojásokat a porcukorral és citromhéjjal habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a száraz anyagok felét, forgassuk bele. A másik felét is adjuk hozzá, forgassuk bele.
A vajat és olajat melegítsük meg mikróban, 30 mp, 800 W.
A tésztából vegyünk ki 4 ek mennyiséget es azt forgassuk össze a vajas olajjal.
Öntsuk a nagy alapba es forgassuk össze.
Sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk a 1 db tortagyűrűt.
Középen süssük, 25-30 percet.
Hűtsük le és 2 lapba vágjuk.
A zselatint hidratáljuk -áztassuk hideg vízbe.
A barack pürét a cukrokkal forraljuk fel.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
*én most házi pürét használtam, amit már készítéskor vízben főztem, ezért elég híg alap, ha neked sűrűbb az alapod akkor adj hozzá vizet, figyeld az állagot.
A mákot, kristálycukort keverjük el a forró vízzel és hagyjuk állni amíg az alapot elkészítjük.
A zselatint hidratáljuk. A tejszínt mikróban 30 mp, 800W-on melegítsük meg. A zselatint tegyük bele és keverjük el.
A túrót, citromhéjat, tejfölt, vaníliás cukrot botmixerrel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt -zselatinnal- keverjük el. A mákot is adjuk hozzá és keverjük el, botmixerrel dolgozunk végig.
*akinek száraz a túrója az +20 g tejfölt adjon hozzá
A tapadásmentes lapra a 15 cm-es gyűrű alá tegyünk acetate fóliát. Béleljük a formát is 7-8 cm magasan acetate fóliával.
FIGYELEM! A zseléből hagynunk kell majd!!!
Alulra az első lap piskóta.
Ezt kenjük meg vékonyan a barack zselével. Erre vékonyra vágott barack szeleteket tegyünk.
Erre a túrós alap fele, kocogtasuk a pulthoz a tapadásmentes lapot. Így szépen elterül az alap.
Erre a másik piskóta. Ezt is kenjük meg a zselével. Majd a maradék túrós alap következik. Kocogtassunk itt is.
Tegyük fagyóba 1 órára.
Ha megdermedt annyira, hogy már nem „mozog” akkor öntsük le a maradék zselével.
*ha a zselé bekötne, akkor CSAK ANNYIRA melegítsük, hogy folyékony legyen, nem forraljuk!!!!!
Tegyük fagyóba 3-4 órára.
Ha kifagyott, vegyük le a fóliát, tegyük tálalóra.
Minden hozzávalót habosítsunk ki. Töltsük habzsákba a dekorcsővel.
Nyomjuk körbe a torta tetejét a videón látható módon.
Dekoráljuk friss sárgabarack szeletekkel és csokoládéval.
Végül szórjuk meg mákal.