Túrós mákos barackos torta

Túrós mákos barackos torta.

Az egész torta ismerős lehet, hiszen a málnás alapját hazsnáltam, a mákos piskóta pedig a tortából ismerős. Igen, egy recepttel számtalan desszert elkészíthető.

Videóztam, ha videós segítséggel néznéd meg a receptet, akkor gyere a tortaiskola FB oldalára, vagy a tortaiskola insta oldalára.

Mákos piskóta alapon csücsül a mákos túrós töltelék. Amit megbolondítottunk egy kis sárgabarck zselével és friss sárgabarack szeletkékkel.

Így rétegezzük végig a tortát.

Végül egy kis chantilly, pár szeletke barack, csokoládé dekor és mák szórás.

Isteni <3



Eszközlista:



Elkészítési idő: 4-5 óra, 1 db 15 cm-es tortához



Hozzávalók:



Mákos piskóta:



Barack zselé:



Túrós mákos alap:



Chantilly:



Elkészítés.



Mákos piskóta.



A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.

A lisztet, mákot, sütőport, sót szitáljuk össze.

A tojásokat a porcukorral és citromhéjjal habosítsuk ki.

Adjuk hozzá a száraz anyagok felét, forgassuk bele. A másik felét is adjuk hozzá, forgassuk bele.

A vajat és olajat melegítsük meg mikróban, 30 mp, 800 W.

A tésztából vegyünk ki 4 ek mennyiséget es azt forgassuk össze a vajas olajjal.

Öntsuk a nagy alapba es forgassuk össze.

Sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk a 1 db tortagyűrűt.

Középen süssük, 25-30 percet.

Hűtsük le és 2 lapba vágjuk.



Barack zselé.



A zselatint hidratáljuk -áztassuk hideg vízbe.

A barack pürét a cukrokkal forraljuk fel.

Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.

*én most házi pürét használtam, amit már készítéskor vízben főztem, ezért elég híg alap, ha neked sűrűbb az alapod akkor adj hozzá vizet, figyeld az állagot.



Túrós mákos.



A mákot, kristálycukort keverjük el a forró vízzel és hagyjuk állni amíg az alapot elkészítjük.

A zselatint hidratáljuk. A tejszínt mikróban 30 mp, 800W-on melegítsük meg. A zselatint tegyük bele és keverjük el.

A túrót, citromhéjat, tejfölt, vaníliás cukrot botmixerrel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt -zselatinnal- keverjük el. A mákot is adjuk hozzá és keverjük el, botmixerrel dolgozunk végig.



*akinek száraz a túrója az +20 g tejfölt adjon hozzá



Összeállítás.



A tapadásmentes lapra a 15 cm-es gyűrű alá tegyünk acetate fóliát. Béleljük a formát is 7-8 cm magasan acetate fóliával.



FIGYELEM! A zseléből hagynunk kell majd!!!



Alulra az első lap piskóta.

Ezt kenjük meg vékonyan a barack zselével. Erre vékonyra vágott barack szeleteket tegyünk.

Erre a túrós alap fele, kocogtasuk a pulthoz a tapadásmentes lapot. Így szépen elterül az alap.

Erre a másik piskóta. Ezt is kenjük meg a zselével. Majd a maradék túrós alap következik. Kocogtassunk itt is.

Tegyük fagyóba 1 órára.



Ha megdermedt annyira, hogy már nem „mozog” akkor öntsük le a maradék zselével.

*ha a zselé bekötne, akkor CSAK ANNYIRA melegítsük, hogy folyékony legyen, nem forraljuk!!!!!



Tegyük fagyóba 3-4 órára.



Ha kifagyott, vegyük le a fóliát, tegyük tálalóra.



Chantilly. És dekoráció.



Minden hozzávalót habosítsunk ki. Töltsük habzsákba a dekorcsővel.

Nyomjuk körbe a torta tetejét a videón látható módon.

Dekoráljuk friss sárgabarack szeletekkel és csokoládéval.

Végül szórjuk meg mákal.