Piskóták

Szaftos piskóta receptem

Szaftos piskótát már készítettem de kakaós változatokat. Most kipróbáltam milyen simán:-)
Nagyon finom, szaftos, puha, de jó szerkezetű piskótát kapunk amit akár faraghatunk is.

Én két formában sütöttem, mert Barbie torta készült, egy 15 és egy 12 cm-es magas falú formában sütöttem meg ezt az adagot.
Bátran beleteheted az egészet a 15 cm-es magas falú formába is, csak akkor hosszabb lesz a sütési időd.

HV:

  • 200 g kristálycukor
  • 80 g a habba
  • csipet só
  • 4 tojás /L méret LIDL/
  • 150 ml olaj
  • 100 ml tej
  • 100 ml joghurt
  • 1 csomag sütőpor
  • 360 g liszt / BL55/

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A tojássárgákat a cukorral habosítsuk fel, szépen kivilágosodik, akkor jó.


Mehet bele az olaj, ezt már lassú sebességgel keverjük. Ha egynemű, mehet bele a tejes joghurt, ezzel is lassan keverjük. Nagyon híg állagú, szép sárga folyós állagú alapot kapunk.

A tojásfehérjét verjük habbá a 80 g kristálycukorral. Mikor habos mehet bele a só.

A sárgájás keverékbe mehet bele  a liszt és a sütőpor összeszitálva, én kanalanként adtam a keverékhez, és a keksz készítő lapáttal dolgoztam. Ha neked nincs ilyened akkor a dagasztó karra cseréld ki a robotgéped fejét.
Ezt ne keverd ki előre, mert a sütőpor elkezd dolgozni és az nem jó, még nem jó. Tartsd be amit írok!

A tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tésztába.

A formákat készítsd elő, vajazd ki, az aljára tegyél sütőpapírt.

Én magas falú formát 15 cm-es magas falú formát használtam, ebbe a tészta 3/4-e simán belement, a másik részét pedig  12,5 cm-es magas falú formába tettem.. Mikor megtöltötted a formát kicsit csapkodd a pultodhoz a formát, így a buborékok elpattannak és nem feszítik szét a piskótádat.

Tegyük be az előmelegített sütőbe, középső állástól egy fokkal lentebb- vagy alulról egy fokkal fentebb, ne középre tegyük be a formát-  és 20-30 percig 175 fokon süssük aztán vegyük le a hőmérsékletet 155 fokra és még 20-30 perc.

Nézd a különbséget  kettő piskóta között. Mennyi múlik a két forma méretén:-)

És ami miatt én imádom a magas falú formákat:-)

És  végeredmény:

Ez egy remek, faragható piskóta recept, én a Barbie tortához sütöttem:-)

 

 

 

 

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s