ORSZÁGTORTA

2007, Madártej torta, Országtorta

2007-es év Országtortája a madártej torta volt.

Igazi, torta, a szó legklasszikusabb értelmében. Nekem nagyon tömény, nagyon édes volt. Kicsit meg is lepődtem, bár a receptnél már tudtam, hogy ez nem egy könnyed mousse torta lesz. Finom, de nekem nagyon édes és nagyon tömény.

A vaj miatt amit használunk a krémhez, a hűtőben nagyon keményre dermed, fogyasztás előtt érdemes legalább 1 órával kivenni ah űtőből és akkor habos krémünk lesz és nem fagyott.

A piskótája finom, könnyű készíteni.
A krém időigényes, hiszen 85 fokosra kell melegíteni a krémet és folyamatosan keverni kell, tehát ez igen időigényes része a tortának.
Egyébként egy könnyedén készíthető finomság.

A recept az EREDETI recept, annyit változtattam rajta hogy a margarin helyett vajjal készült, köszönet a cukrászat.net oldalnak  és a sütichef oldalnak az eredeti receptért.

A recept 2 db 24 cm-es kerek formához szól, én ezt lefeleztem. Tehát a mennyiségek 1 db 24 cm-es kör formához szólnak.

HV:

Piskóta:

  • 125 g vaj
  • 37,5 g porcukor
  • 50 g sárgája
  • 87,5 g fehérje
  • 87,5 g kristálycukor
  • 110 g liszt
  • 2,5 g sütőpor
  • 25 g keményítő
  • 25 g zsíros tejpor

Krém:

  • 500 ml tej
  • 220 g sárgája
  • 1,5 vanília rúd
  • 100g cukor
  • 300 g vaj

Habcsók:

  • 100 g fehérje
  • 100 g k .cukor

Cukorszörp
Barack lekvár 50 g

Mandula 70 g
Tejszínhab -100 ml-
étcsokoládé forgács kb 50 g

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 165 fokra.

A vajat habosítsuk ki a porcukorral. És adjuk hozzá a sárgájákat is, lassú keveréssel elegyítsük.

A fehérjét a kristálycukorral verjük habbá.

Óvatosan forgassuk össze a vajas keveréket a fehérjehabbal.

Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat és finom, nagy mpzdulatokkal dolgozzuk bele a habba.

A karikát töltsük meg a piksótával, szépen egyengessük el és mehet a sütőbe 45-50 percre.

Ha megsült vágjuk ketté. gyönyörű piskóta.
Figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad a piskóta.

Készítsük el a krémet:

330 g tejet és 50 g vajat melegítsünk össze. A vajnak el kell olvadnia.

A vanília magvakat a kristálycukorral keverjük el, ez fontos, mert a vanília olajos nagyon és csomókban maradna ha nem dolgoznánk el a cukorral. A vaníliával ekvert cukrot adjuk a sárgájákhoz és keverjük el. Adjuk hozzá a maradék tejet is, 270 g.

 

Ha meleg a tejes vaj akkor vegyük le a tűzről és folyamtos keverés közben adjuk hozzá. Öntsük át ha szükséges egy nagyobb fém edénybe, tálba és tegyük vízgőz fölé, folyamatos keveréssel melegítsük 85 fokra. Szépen be fog sűrűsödni.  Hőmérőt a GlazurShopban tudsz vásárolni.

Ha elérte a 85 fokot vegyük le a vízgőzről és hűtsük le teljesen.

Itt van egy kis szünetünk, készítsük el a habcsókokat.

A fehérjét a cukorral melegítsük vízgőz felett 45-48 fokosra. Majd habosítsuk ki. Nyomjunk macskanyelv formákat a sütőpapírra és 210 fokon 3-5 percig pirítsuk, süssük.

Én annyit változtattam, hogy csillag formákat nyomtam ki, és a kész habcsókok tetejét még meg is fáklyáztam kicsit, így lettek szép barnák:-)

Készítsünk cukorszörpöt is, hiszen ezzel le kell majd kennünk a piskótát. 50 ml víz és 50 g k cukor keverékét forraljuk fel és kész is:-)

Közben biztosan kihűlt a vaníliás krém is.

Habosítsuk ki a maradék vajat, -250 g- amikor ez kész akkor kanalanként adjuk hozzá a hideg vaníliás krémet.

Elegyítsük és kész. Gyönyörű habos krémet kapunk.

Állítsuk össze a tortát:

A piskóta lapot tegyük a keretbe és öntözzük meg a cukorszörp felével.

A barack lekvárt melegítsük fel és kenjük meg vele a lapot.


Mehet rá a krém fele.


Újabb piskóta lap következik, cukorszörp és lekvár kenéssel.

Tegyük rá a maradék krémet és szépen simítsük el.

Mehet a hűtőbe 2-3 órára.

Ha kihűlt és a krém megdermedt akkor tejszínhabbal kenjük le a torta oldalát.
Én mandula lapok helyett pirított mandulával paníroztam a torta oldalát.

Hogy mutatósabb legyen én a maradék tejszínhabból kis halmokat nyomtam a torta tejeére és ezekre állítottam rá a habcsókokat.
A torta közepét szórjuk meg csokoládéval.