Fahéjas kalácsunk
A kalács nálunk kötelező elem, a gyerek imádja, én meg készíteni imádom. Sok.sok éve ezt a receptemet használom, nem változtatok rajta, mert tökéletes. Mindenhez is jó, készítettem már kakaós csigát, babkát, brióst…belőle.
Most azonban egy trükkömet mutatom meg, ha fahéjasan készítenénk, de nem akarunk fahéjat tenni a tésztába. MŰKÖDIK! Nem csíp, nagyon finom fahéja illatú, sőt a vágási felülete is észbontó.
Eszközlista:
nagy vekni forma
Hozzávalók:
- 500 g liszt / BL55/
- 2 nagy csipet só
- 10 g vaníliás cukor
- 10 g reszelt citromhéj
- 50 g vaj
- 80 g porcukor
- 14 g élesztő-száraz
- 250 ml tej
- 2 tojássárgája
Kenéshez egy pici cukros tej
Elkészítés.
A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt használtam. Futtassuk fel.
Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá ,adjuk hozzá a citrom héját, tojások sárgáját, vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.
Keverjük el és dagasszuk. Bátran robotgéppel.
Kézzel is muris 😀 én szeretem, és ma időm is volt, szóval kézzel estem neki. Összegyúrjuk és ahogy összeáll a tészta jöhet a móka.
Emeljük meg és csapjuk a pulthoz. Ki fog nyúlni a tészta -a gluténszálakat húzzuk, ettől lesz foszlós, ez is egy dagasztási módozat és én imádom – én dupla hosszúra csapkodom ez kétszeri odacsapás a pulthoz, iylenkor összehajtom és kezdem előlről.
Kb 3-5 percig csinálom. A tészta látványosan átalakul, szép sima felülete lesz.







A pulton hagyjuk a duplájára nőni.
Most jön a legjobb része.
A megkelt tésztát kivesszük a habüstből, átgyúrjuk. 3 hengert formázunk.
Az őrölt fahéjat a pultra szórjuk csíkban és az egyik hengert meghempergetjük benne.

A fahéjas tészta menjen középre. Sima fonással befonjuk. Tegyük a vekni formába és kelesszük ismét, én itt már a pulton hagytam ismét lefedve.
Én teszek sütőpapírt a vekni formába, így tuti kijön a kalács.


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban és 30 perc alatt süssük készre.
A sütési idő lejárta előtt 2 perccel kenjük le a cukros tejjel és tegyük vissza a sütőbe.
Ropogós lesz a kalács héja a kenéstől.

