Kakaós narancsos joghurtos kalács
Kénytelen voltam sütni egy sima kalácsot is. Tegnap a mákos uygan nagyon finom volt, és én kifejezetten oimádom, mert dől belőle a mák, a kölyök azonban nem rajongott ennyire. Vitte ugyan kajcsinak a suliba, de nem ette meg az egészet.
Láttam nem ok valami, szóval készítettem egy simát is.
Ez a kalács valami eszméletlen puha, ízletes, sokáig friss és egy kis sós vajjal meg málna lekvárral maga a mennyország.
Én nem szoktam reggelizni, de ma a fotózás után, kötelsségből egy falatot kénytelen voltam harapni, hogy jól mutasson a fotón, aztán mikor végeztem befaltam az egész szeletet.
Aztán becsomagoltam konyharuhába a kalácsot, mert félő, hogy vágok egy másik szeletet is és akkor egyrészt ki eszi meg a mákosat, másrészt nem marad a kölyöknek.

Eszközlista:
- 1 db nagy vekni forma
- sodrófa
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
Kalács:
- 400 g liszt
- csipet só
- 60 g kristálycukor
- 20 g vaníliás cukor
- 10 g citromhéj -reszelve-
- 10 g narancshéj -reszelve-
- 1 egész tojás -L méretű-
- 145 g görög joghurt
- 60 g vaj -puha-
- 70 g tej
- 1 csomag szárított élesztő
- csipet cukor
Barna tésztához:
- 8 g kakaópor -Holland-
- 50 g tej
Kenéshez:
- 30 g tej
- 10 g vaníliás cukor
Elkészítés.
Kalács.
A lisztet, sót, cukrokat, kristály és vaníliás- , citromhéjat, narancshéjat, tojást, joghurtot és a vajat tegyük egy nagy tálba.
A tejet a csipet cukorral melegítsük meg mikróban, 20 mp, 800W-on, keverjük el és adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk am irkóban 3-4 percet, amíg az élesztő felfut.
Ha kész adjuk a lisztes alaphoz és gyúrjuk össze.
Én kézzel dolgoztam, mert szeretm érezni a tésztát. Először az edényben összegyúrtam, majd kiborítottam a pultra és ott gyúrtam, dagasztottam készre.
A tálat kenjük ki vékonyan olajjal és tegyük kelesztő fokozatra a sütőbe 30 percre. Ha nincs ilyeprogram, akkor meleg helyen 1 óra kelesztés következik.
Gyúrjuk át alaposan, majd osszuk kettő egyenlő részre. Az egyik felébe gyúrjuk bele alaposan a kakaópors tejet -ezt keverjük el alaposan egymással- a tésztába pedig gyúrjuk bele. Tartsuk meg a puha, kissé ragacsos állagát a kakaós tésztának is.
Ha nagyon ragacsos – liszt fajtától változhat az állag- kis lisztet adjunk hozzá.
A kakaós tésztát osszuk ketté és a fehér tésztát is osszuk ketté.
Nyújtsuk ki 40X40 cm-es négyzetre a fehér tésztát, majd a kakaósl is ekkorát. Tegyük egymásra és tekerjük fel szorosan.
A maradék két tésztát is nyújtsuk és tekerjük fel.
Tegyük egymás mellé a két rudat a végén csippentsük össze és fonjuk be. Egyik hengert másikra.
A vekni formát vajazzuk és lisztezzük ki. Tegyük bele a fonatot és tegyük 30 percre a sütőbe kelni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, lasó-felső állásban.
A kalácsot kenjük le a vaníliás tejjel és mehet a sütőbe 30-35 percre.
A formában hagyjuk kihűlni.
Isteni.







You must log in to post a comment.