Kénytelen voltam sütni egy sima kalácsot is. Tegnap a mákos uygan nagyon finom volt, és én kifejezetten oimádom, mert dől belőle a mák, a kölyök azonban nem rajongott ennyire. Vitte ugyan kajcsinak a suliba, de nem ette meg az egészet.

Láttam nem ok valami, szóval készítettem egy simát is.

Ez a kalács valami eszméletlen puha, ízletes, sokáig friss és egy kis sós vajjal meg málna lekvárral maga a mennyország.
Én nem szoktam reggelizni, de ma a fotózás után, kötelsségből egy falatot kénytelen voltam harapni, hogy jól mutasson a fotón, aztán mikor végeztem befaltam az egész szeletet.

Aztán becsomagoltam konyharuhába a kalácsot, mert félő, hogy vágok egy másik szeletet is és akkor egyrészt ki eszi meg a mákosat, másrészt nem marad a kölyöknek.

Eszközlista:

  • 1 db nagy vekni forma
  • sodrófa

Elkészítési idő: 2-3 óra

Hozzávalók:

Kalács:

  • 400 g liszt
  • csipet só
  • 60 g kristálycukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 10 g citromhéj -reszelve-
  • 10 g narancshéj -reszelve-
  • 1 egész tojás -L méretű-
  • 145 g görög joghurt
  • 60 g vaj -puha-
  • 70 g tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • csipet cukor

Barna tésztához:

  • 8 g kakaópor -Holland-
  • 50 g tej

Kenéshez:

  • 30 g tej
  • 10 g vaníliás cukor

Elkészítés.

Kalács.

A lisztet, sót, cukrokat, kristály és vaníliás- , citromhéjat, narancshéjat, tojást, joghurtot és a vajat tegyük egy nagy tálba.

A tejet a csipet cukorral melegítsük meg mikróban, 20 mp, 800W-on, keverjük el és adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk am irkóban 3-4 percet, amíg az élesztő felfut.

Ha kész adjuk a lisztes alaphoz és gyúrjuk össze.

Én kézzel dolgoztam, mert szeretm érezni a tésztát. Először az edényben összegyúrtam, majd kiborítottam a pultra és ott gyúrtam, dagasztottam készre.

A tálat kenjük ki vékonyan olajjal és tegyük kelesztő fokozatra a sütőbe 30 percre. Ha nincs ilyeprogram, akkor meleg helyen 1 óra kelesztés következik.

Gyúrjuk át alaposan, majd osszuk kettő egyenlő részre. Az egyik felébe gyúrjuk bele alaposan a kakaópors tejet -ezt keverjük el alaposan egymással- a tésztába pedig gyúrjuk bele. Tartsuk meg a puha, kissé ragacsos állagát a kakaós tésztának is.

Ha nagyon ragacsos – liszt fajtától változhat az állag- kis lisztet adjunk hozzá.

A kakaós tésztát osszuk ketté és a fehér tésztát is osszuk ketté.

Nyújtsuk ki 40X40 cm-es négyzetre a fehér tésztát, majd a kakaósl is ekkorát. Tegyük egymásra és tekerjük fel szorosan.

A maradék két tésztát is nyújtsuk és tekerjük fel.

Tegyük egymás mellé a két rudat a végén csippentsük össze és fonjuk be. Egyik hengert másikra.

A vekni formát vajazzuk és lisztezzük ki. Tegyük bele a fonatot és tegyük 30 percre a sütőbe kelni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, lasó-felső állásban.

A kalácsot kenjük le a vaníliás tejjel és mehet a sütőbe 30-35 percre.

A formában hagyjuk kihűlni.

Isteni.