Az almás pite nekünk alap darab. Imádjuk a kölyökkel. Enni és készíteni is. Ma is segített.

Szóval ma egy almás pityke érkezik, rengeteg finomsággal, mert van benne baracklekvár, és valentin napra hangoltam.

Savas, friss és nagyon üde pite.

Hajrá!

Eszközlista:

  • 20-22 cm-es pite forma -TESCO-
  • serpenyő
  • éles kés
  • szív kiszúró

Elkészítési idő: 1-2 óra

Hozzávalók:

Alma terrine:

  • 20 g vaj
  • 100 melaszos nádcukor
  • 1200 g  alma -vegyesen édes és savanyú-
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • fahéj ízlés szerint (őrölt)

Omlós tészta:

  • 300 liszt (BL55)
  • 80 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 8 g sütőpor
  • 160 g vaj
  • 2 evőkanál tej
  • 63 g tojás

Egyéb:

  • 100-130 g baracklekvár

Elkészítés.

Alma terrine.

Az almát hámozzuk meg és reszeljük le a nagyobb lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a citromlevet és héjat, keverjük át.

A vajat tegyük a nagy méretű serpenyőbe és olvasszuk fel.

Adjuk hozzá a melaszos nádcukrot és kevergetve olvasszuk fel. Közepes hőfokon dolgozunk. Mikor felforr akkor adjuk hozzá az almát. Kevergetve dolgozzuk össze, ízesítsük a fahéjjal és lefedve pároljuk 20-30 percet. Majd vegyük le a fedőt és párologtassuk el a levet. Ez kb másik 20-30 perc.

Hűtsük langyosra.

Kóstolj, mert itt még bátran lehet cukrot, citormot, fahéjat hozzáadni!

Tészta.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásra.

A lisztet, porcukrot, sót, sütőport, és a vajat morzsáljuk össze.

Borítsuk munlakapra, készítsünk ki mélyedést és abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejet.

Gyúrjuk össze. Hagyjuk 20 percet pihenni hideg helyen. Télen mehet ki az ablakba ha nem fagy.

Lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. A pite formába emeljük át, úgy, hogy a tésztát a sodrófára tekerjük fel, így könnyen mozgatható.

Ahogy a tészta bele került a formába, igazgassuk meg, ez annyit tesz, hogy mindnehol megemeljük a tésztát oldalt és engedjük belecsúszni a formába, így teljesen kitölti azt.

A sodrófa segítségével menjünk tá a forma tetején, így levágjuk a felesleges tésztát.

A pite alját kenjük meg lekvárral.

Töltsük bele a langyos terrine-t.

A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk 1-2 mm vékonyra. Vágjunk csíkokat, én 15 cm-es csíkokat vágtam első körben 3 db-ot. Ezt fonjuk össze. Majd még 3 ilyen fonat fog kelleni. Ezt tegyük is ahogy készen van a pite forma szélére. IGEN, a szélére, nem a töltelékre tesszük, hanem a formára. Persze rá fog lógni kicsit a töltelékre is, de a formára tegyük.

A tésztát ismét gyúrjuk össze és most a szív kiszúróval vágjunk ki sziveket. Ezeket sorba rendezzük, kintről befelé haladva a pitében.

Süssük készre 30-35 perc alatt.

Porcukor szórás és kész.

Isteni finom. Hűtsük langyosra, különben a töltelék -ami nem kevés, inkább sok – ki fog folyni.