Na de mi is az a charlotte?
Egy babapiskótás, pudingos, gyümölcsös torta. Persze ettől azért sokkal több van benne, de alapvetően ennyi.
Az eredti Charlotte kenyérrel , vagy kaláccsal készült, sodóval, vagy pudinggal töltötték. Sőt, tovább megyek, sütötték, az inkább volt egy kenényérpuding, mint a ma ismert Charlotte.
Sok változata létezik, alapvetően piskóta, gyümölcs és tejszníhab, de van főzött krémes, -bajor krém- és van a csokoládés változata is.
A Charlotte russe a bajor krémes verzió, egy gazdag főzött vanília krémmel töltik a babapiskótás „keretet”.
Én ma egy nagyon egyszerű charoltte tortát hozok, mert minden a boltból van, nem is igazán pepecselünk semmivel. Egy mangós verzióra esett a választásom, mivel a Lidiben ázsiai hetek voltak, a mangót pedig szeretem.
Tehát babapiskóta, csokoládé mousse-ok, chantilly, eper lekvár és egy kis extra csoki a babapiskótára.
Mindent a Lidiből szereztem be.
Eszközlista:
- Egy db szív keret
- Aldi Acetate fólia
- Forgatható tortaállvány
- Tortakarton 20 cm-es
- Robotgép
- Hőmérő
- 868-as csillag dekorcső Écsy Kft
- 2 db Habzsák 40 cm-es
Hozzávalók: minden cucc Lidis
30-40 db babapiskóta
Étcsoki mousse:
- 2 db zselatin lap -LIDL-
- 48 g tej
- 1 db tojás L méret
- 45 g kristálycukor
- 120 g étcsoki
- 180 g habtejszín
- 3 csipet kakaóbab töret opcionális – Ázsia Bt 1 pici csipet reszelt tonkabab Ázsia Bt
Tejcsoki mousse:
- 4 db zselatin lap -LIDL-
- 48 g tej
- 1 db tojás L méret
- 45 g kristálycukor
- 120 g tejcsoki Pici vanília
- 180 g habtejszín
Chantilly:
- 200 g habtejszín 30%-os
- 60 g porcukor
- Pici vanília
130 g eper lekvár 100 g étcsoki+ 7 g olaj Étcsoki forgács Elkészítés.
Étcsoki mousse.
A zselatint hidratáljuk áztassuk hideg vízbe . A tejet, tojást, cukrot folyamatosan keverve melegítsük 76 fokosra. Adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint, keverjük el, majd az apróra vágott étcsokit, keverjük el. Adjuk hozzá a kakaóbab töretet és a tonkát, keverjük el.
A habtejszínből verjünk taknyos habot, és forgassuk a csokis alapba. Videót csekkold!
Tejcsoki mousse.
A zselatint hidratáljuk áztassuk hideg vízbe . A tejet, tojást, cukrot folyamatosan keverve melegítsük 76 fokosra. Adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint, keverjük el, majd az apróra vágott tejcsokit, vaníliát, keverjük el.
A habtejszínből verjünk taknyos habot, és forgassuk a csokis alapba. Videót csekkold!
Összeállítás.
A szív formát hajtsuk be a 2. Mélyedésben rögzítsük. Tegyük a tortakartont a tortaállványra, arra szív formát, és béleljük ki 10 cm magas acetate fóliával. A piskótákat vágjuk méretre, cc akkora legyen mint az acetate fólia. Csak az egyik végét vágjuk le. 23 db piskóta kellett.
A szív forma ívénél kezdjük sorba rakni. Az első 2 babapiskótára kenjünk egy pici étcsoki mousse-t, mert így odatapad a fóliához, amíg körberakjuk a formát. Rakjuk körbe szorosan. Az alját is szorosan rakjuk ki a babapiskótával.
Mehet rá az étcsoki mousse. Erre egy sor babapiskóta. Kenjük meg a lekvárral, majd töltsük rá a tejcsoki mousse-t. Tegyük 1 fokos hűtőbe, 6-8 órára.
Szedjük le a keretet, acetate fóliát.
Chantilly.
Mindent habosítsunk ki. Töltsük a dekorcsővel szerelt habzsákba. Dekoráljuk ahogy a videóban mutatom.
Csoki forgács.
A videóban mutatom hogyan kell. Szórjuk a tortára, ahogy a videóban van.
Csorgatás.
A forgácsolás után maradt csokit melegítsük meg az olajjal. Mehet mikróba, 2×30 mp , 800 w-on. Töltsük habzsákba, vágjunk pici lyukat rá. Dekor. A tortát kössük át szalaggal. Majd a babapiskóták csúcsát csorgassuk meg a csokival.