Egy gyors, egyszerű mousse torta recit hozok. Ez olyan mi van otthon és abból mit varázsoljunk azonnal:-)

Én ezért is kedvelem a mousse tortákat mert kevés alapanygaból, nagyon finom tortát készíthetünk, viszonylag gyorsan.

Granola alappal, tej és étcsokoládé mousse-al és egy finom réteg vaníliás panna cotta réteggel készítettem a tortámat, ami kapott egy meseszép lila tükörglazúrt -amihez nem kell sem glükóz sem tejszín- és aray pókhálós glazúrral díszítettem.

Eszközlista:

  • állítható keret
  • acetate fólia
  • robotgép
  • hőmérő
  • botmixer
  • kancsó
  • gyorsforraló
  • tapadásmentes műanyag lap

Elkészítési idő: 3-4 óra

HV: 18 cm átmérő 12 cm magas tortához.

Alap:

  • 150 g müzli
  • 100 g tejcsokoládé

Panna cotta:

  • 250 g habtejszín 30%-os
  • 1/2 rúd vanília magvai
  • 60 g kristálycukor
  • 6,4 g zselatin lap -200 bloom, Dr. Oetker, Lidl, Aldi-

Csokoládé mousse:

  • 750 g habtejszín 30%-os
  • 200 g tejcsokoládé
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 g zselatin lap -200 bloom, Dr. Oetker, Lidl, Aldi-

Glaze:

  • 150 g kristálycukor
  • 75 g (1) víz
  • 100 g sűrített tej
  • 172  g fehér csokoládé
  • 9,5 g zselatin por + (2) 62,5 ml víz
  • ételfesték

Pókhálós glaze:-egyszerű-

  • 100 g kristálycukor
  • 80 g (1) víz
  • 2 g zselatin por +20 g (2)  víz
  • ételfesték

Elkészítés:

Alap.

A granola a legegyszerűbb része. Bármilyen müzlit használhatunk, én most csokidarabos, roppanósat választottam, hogy legyen egy vadabb ropogós rész is a tortában. A tejcsokoládét  olvasszuk fel és és keverjük el a müzlivel.

A kertet állítsuk 18 cm-re nagyságra, béleljük ki acetate fóliával- így szebb lesz a mousse felülete- .Állítsuk a tapadásmentes műanyagra, ha iylen nincs jó lesz egy tányér, üveglap, bármi ami sík felületű.

Nyomkodjuk bele a formába, terítsuk el és nyomjuk is le. Tegyük fagyasztóba.

Panna cotta.

A zselatint hidratáljuk. -áztassuk hideg vízbe-

A tejszínt forraljuk fel a vanília rúddal, cukorral amit előtte elvágtam hosszában. Így minden magocska kiázott belőle.

A megduzzadt zselatint a forró tejszínhez adjuk és elkeverjük. Tegyük hűtőbe.

Csokoládé mousse.

A zselatint hidratáljuk. Az 50 g habtejszínt melegítsük meg mikróban 30 mp, 800W-on. Adjuk hozzá a megduzzadt zselatint, keverjük el.

A  habtejszínt -700 g – verjük „taknyosra”, ez annyit tesz, hogy nem keményre verjük hanem laza állagra. A zselatinos tejszínt keverjük bele, forgassuk át. Tegyük hűtőbe a felhasználásig.

A csokoládékat olvasszuk fel, külön a tej, külön az étcsokit.

A kész tejszínhabot felezzük el!

Az egyik felébe a tej a másik felébe az étcsokoládét dolgozzuk bele, finom, nagy ívű mozdulatokkal.

A torta összeállítása

Alul van a granola réteg. Erre tejcsokoládé mousse következik, szépen simítsuk el.
Mehet rá az étcsokoládé mousse, szépen simítsuk el.

Erre mehet a panna cotta, ami ugye már nem folyik de nem is szilárd. Tegyük fagyasztóba 2-3 órára.

A keretet szedjük le a tortáról, ha van hőlégfúvónk akkor azzal melegítsük meg a keretet ha nincs a hajszárító is megteszi.

Glaze.

A zselatint hidratáljuk.

A kristálycukrot, (1) vizet és a sűrített tejet forraljuk fel.

Egy kancsóba tegyük a zselatint és a csokoládét és a festéket. Öntsük rá a forró alapot és botmixerrel dolgozzuk össze.

Szűrjük le.

28-30 fokosan használjuk.

*figyeljünk a mixer sebességére és a mixer a kancsó aljában legyen

Pókháló.

A zselatint hidratáljuk.

A vizet és a kristálycukrot forraljuk fel. Adjuk hozzá a zselatint és a festéket, keverjük el, szűrjük le.

50-70 fokosan használjuk.

Dekoráció.

A kifagyott tortát állítsuk egy kisebb edényre, alá tegyünk tálcát. Öntsük le a lila glazúrral és azonnal mehet rá az arany glazúr amit gyors, határozott mozdulattal húzzunk is le egy spatula segítségével a tortáról. Kész a pókhálós glazúr is.

*figyeljünk arra, hogy éppen csak hozzáérjen a fém spatula a tortához, különben lehúzzuk a glaze-t róla a másik módszer ha a fém spatulára csorgatjuk a pókháló glaze-t és a spatulát a torta felett tartva szinte hozzáérve húzzuk át a tortát vele