Mousse

Dupla csokoládés mousse torta, panna cotta réteggel és roppanós granólával

Egy gyors, egyszerű mousse torta recit hozok. Ez oylan mi van otthon és abból mit varázsoljunk azonnal:-)

Én ezért is kedvelem am ousse tortákat mert kevés alapanygaból, nagyon finom tortát készíthetünk, viszonylag gyorsan.

Granola alappal, tej és étcsokoládé mousse-al és egy finom réteg vaníliás panna cotta réteggel készítettem a tortámat, ami kapott egy meseszép lila tükörglazúrt -amihez nme kell sem glükóz sem tejszín- és aray pókhálós glazúrral díszítettem. IMádtuk <3

HV: 18 cm átmérő 12 cm magas tortához.

  • 150 g müzli
  • 100 g tejcsokoládé
  • 750 ml tejszín
  • 200 g tejcsokoládé
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 g zselatin
  • 250 ml tejszín
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 lapzselatin
  • 1 vanília rúd
  • lila tükörglazúr
  • arany glazúr

Elkészítés:

A granola a legegyszerűbb része:-) Bármilyen müzlit hazsnálhatunk, én most csokidarabos, roppanósat választottam, hogy legyen egy vadabb ropogós rész is a tortában:-) A tejcsokoládét 100 g felolvasztottam és összekevertem a müzlivel. Mindehol érje a csoki és mehet is bele a formába, Szépen elegyengettem, mindehová jusson és mehet a hidegre.

Következő lépés a panna cotta sűrűbb változata.

A tejszínt felforraltam a vanília rúddal, vaníliás cukorral amit előtte elvágtam hosszában. Így minden magocska kiázott belőle.

Amíg  forr a tejszín a lapzselatinokat beáztattam hidegvízbe.

A megduzzadt zselatint a forró tejszínhez adtam és elkevertem. Tegyük hideg helyre. Nekem nem volt türelmem, időm kivárni, ezért becsaptam a fagyóba:-) Itt viszobt őrülten figyeljünk rá, mert nem megdermszeteni szeretnénk csak lehűteni, hogy ne legyen nagyon folyós állagú.

Közben dolgozhatunk tovább.

A tejszínt 750 ml felvertem kemény habbá. Igen egyszerre:-)

A csokoládékat felolvasztottam, külön a tej, külön az étcsokit.

És most jön a fura csavar:-)
Én úgy tudtam, hogy a szelatin csak melegben kezd el dologzni. Nem:-) Nekem a hideg tejszínhbahoz keverve is behúzta  habot.:-)ű

A LÉNYEG!
A felvert tejszínhabba forgassuk bele a zselatint, szárazon, igen szárazon.:-)

A kész tejszínhabot felezzük el!

Az egyik felébe a tej a másik felébe az étcsokoládét dolgozzuk bele, finom, nagy ívű mozdulatokkal. Készen is vannak mousse-ok:-)

A panna cotta megdermedt annyira, hogy már nem folyik de nem kötött meg, lehet vele dologozni.

A torta összeállítása:

Alul van a granola réteg. Erre tejcsokoládé mousse következik, szépen simítsuk el.
Mehet rá az étcsokoládé mousse, szépen simítsuk el.

Erre mehet a panna cotta, ami ugye már nem folyik de nem is szilárd. Az enyémet még lehetett önteni de már látszott rajta hogy elkezdett kötni. Szóval ahogy rákerült a csoki moussre a panna cotta irány a fagyasztó! Gyorsan befelé a fagyóba!
Nekem -17 fokra van állítva, esélye nme volt a panna cottának megszöknie:-)

A fagyasztóban hagytam állni 2-3 órát. Kőkeményre dermedt az egész torta. Vegyük ki, és szobahőn kicsit hagyjuk, különben a keretet nem tudjuk leszedni róla. Ha nagyon nem engedelmeskedik akkor hajszárítózzuk meg a keretet, így kap egy kis meleget és simán késsel segítsünk rá, hogy a torta a kerettől elkülönüljön.

Miután kihalásztam a keretből és visszatettem a fagyasztóba.

A glazúrokat elkészítettem, itt találsz a lila tükörglazúrhoz, itt pedig az arany pókhálós glazúrhoz receptet.

Miután a glazúrok langyosra hűltek, jöhet a torta díszítése.

A kifagyott, nagyon hideg tortát állítsuk egy kisebb edényre, alá tegyünk tálcát. Öntsük le a lila glazúrral és azonnal mehet rá az arany glazúr amit gyors, határozott mozdulattal húzzunk is le egy spatula segítségével a tortáról. Kész a pókhálós glazúr is.

Most már sima hűtőbe tegyük, hiszen nem fagyit szeretnénk enni hanem mousse tortát:-)
Én hagytam állni 1 napot, csak azután vágtam fel.