Dupla csokoládés mousse torta, panna cotta réteggel és roppanós granólával
Egy gyors, egyszerű mousse torta recit hozok. Ez olyan mi van otthon és abból mit varázsoljunk azonnal:-)
Én ezért is kedvelem a mousse tortákat mert kevés alapanygaból, nagyon finom tortát készíthetünk, viszonylag gyorsan.
Granola alappal, tej és étcsokoládé mousse-al és egy finom réteg vaníliás panna cotta réteggel készítettem a tortámat, ami kapott egy meseszép lila tükörglazúrt -amihez nem kell sem glükóz sem tejszín- és aray pókhálós glazúrral díszítettem.
Eszközlista:
- állítható keret
- acetate fólia
- robotgép
- hőmérő
- botmixer
- kancsó
- gyorsforraló
- tapadásmentes műanyag lap
Elkészítési idő: 3-4 óra
HV: 18 cm átmérő 12 cm magas tortához.
Alap:
- 150 g müzli
- 100 g tejcsokoládé
Panna cotta:
- 250 g habtejszín 30%-os
- 1/2 rúd vanília magvai
- 60 g kristálycukor
- 6,4 g zselatin lap -200 bloom, Dr. Oetker, Lidl, Aldi-
Csokoládé mousse:
- 750 g habtejszín 30%-os
- 200 g tejcsokoládé
- 200 g étcsokoládé
- 4 g zselatin lap -200 bloom, Dr. Oetker, Lidl, Aldi-
Glaze:
- 150 g kristálycukor
- 75 g (1) víz
- 100 g sűrített tej
- 172 g fehér csokoládé
- 9,5 g zselatin por + (2) 62,5 ml víz
- ételfesték
Pókhálós glaze:-egyszerű-
- 100 g kristálycukor
- 80 g (1) víz
- 2 g zselatin por +20 g (2) víz
- ételfesték
Elkészítés:
Alap.
A granola a legegyszerűbb része. Bármilyen müzlit használhatunk, én most csokidarabos, roppanósat választottam, hogy legyen egy vadabb ropogós rész is a tortában. A tejcsokoládét olvasszuk fel és és keverjük el a müzlivel.
A kertet állítsuk 18 cm-re nagyságra, béleljük ki acetate fóliával- így szebb lesz a mousse felülete- .Állítsuk a tapadásmentes műanyagra, ha iylen nincs jó lesz egy tányér, üveglap, bármi ami sík felületű.
Nyomkodjuk bele a formába, terítsuk el és nyomjuk is le. Tegyük fagyasztóba.
Panna cotta.
A zselatint hidratáljuk. -áztassuk hideg vízbe-
A tejszínt forraljuk fel a vanília rúddal, cukorral amit előtte elvágtam hosszában. Így minden magocska kiázott belőle.
A megduzzadt zselatint a forró tejszínhez adjuk és elkeverjük. Tegyük hűtőbe.
Csokoládé mousse.
A zselatint hidratáljuk. Az 50 g habtejszínt melegítsük meg mikróban 30 mp, 800W-on. Adjuk hozzá a megduzzadt zselatint, keverjük el.
A habtejszínt -700 g – verjük “taknyosra”, ez annyit tesz, hogy nem keményre verjük hanem laza állagra. A zselatinos tejszínt keverjük bele, forgassuk át. Tegyük hűtőbe a felhasználásig.
A csokoládékat olvasszuk fel, külön a tej, külön az étcsokit.
A kész tejszínhabot felezzük el!
Az egyik felébe a tej a másik felébe az étcsokoládét dolgozzuk bele, finom, nagy ívű mozdulatokkal.
A torta összeállítása
Alul van a granola réteg. Erre tejcsokoládé mousse következik, szépen simítsuk el.
Mehet rá az étcsokoládé mousse, szépen simítsuk el.
Erre mehet a panna cotta, ami ugye már nem folyik de nem is szilárd. Tegyük fagyasztóba 2-3 órára.
A keretet szedjük le a tortáról, ha van hőlégfúvónk akkor azzal melegítsük meg a keretet ha nincs a hajszárító is megteszi.
Glaze.
A zselatint hidratáljuk.
A kristálycukrot, (1) vizet és a sűrített tejet forraljuk fel.
Egy kancsóba tegyük a zselatint és a csokoládét és a festéket. Öntsük rá a forró alapot és botmixerrel dolgozzuk össze.
Szűrjük le.
28-30 fokosan használjuk.
*figyeljünk a mixer sebességére és a mixer a kancsó aljában legyen
Pókháló.
A zselatint hidratáljuk.
A vizet és a kristálycukrot forraljuk fel. Adjuk hozzá a zselatint és a festéket, keverjük el, szűrjük le.
50-70 fokosan használjuk.
Dekoráció.
A kifagyott tortát állítsuk egy kisebb edényre, alá tegyünk tálcát. Öntsük le a lila glazúrral és azonnal mehet rá az arany glazúr amit gyors, határozott mozdulattal húzzunk is le egy spatula segítségével a tortáról. Kész a pókhálós glazúr is.
*figyeljünk arra, hogy éppen csak hozzáérjen a fém spatula a tortához, különben lehúzzuk a glaze-t róla a másik módszer ha a fém spatulára csorgatjuk a pókháló glaze-t és a spatulát a torta felett tartva szinte hozzáérve húzzuk át a tortát vele
You must be logged in to post a comment.