Na de mi is kell nekünk -nektek- ha el akarjátok kezdeni az otthoni cukrászkodást. Nyugi, nem rabolunk le semmilyen boltot, csak ésszel! <3 Alapvetően el kell döntened, hogy mit szeretnél leginkább készíteni.

😎Ez a legfontosabb.

Mert nem mindegy -eszközök szempontjából- hogy tortát, mousse-t vagy egyébb desszerteket készítenél.A legkevesebb eszköztára a tortázásnak van -ha most indulsz- aztán a csillagos ég a határ, mert mindig vannak új dekor eszközök, de elindulni pár hasznos, jól megválasztott darabbal is el lehet.

Alapvető eszközök a Francia cukrászatban:

1. Konyhai mérlegek:

A pontos mérés kulcsfontosságú a cukrászatban. A grammra pontos konyhai mérlegek segítségével biztosíthatod, hogy az összetevők pontosan kimérve kerüljenek bele az alapokba, ami pedig garantálja a sikert.

A Francia cukrászatban nincs olyan mértékegység, hogy kanál!

2. Habverők és kézi mixer, botmixer:

A tojások habosításához és a tészták levegőssé tételéhez használhatók. A kézi mixer segítségével könnyebben elérhető a kívánt habos állag. Rengeteg, sőt minden receptben használunk robotgépet, hasznos még a botmixer- leginkább emulgáláshoz- . Én vegyenese használom a robotgépemet és a kézi mixeremet, mert egy ganache montée készítéséhez hacsak nem nagy mennyiség, biztosan nem cibálom elő a robotgépemet.

3. Szita és keverőtál:

A liszt, porcukor és egyéb száraz összetevők szitálása segít megszüntetni az esetleges csomókat és a levegő bejutását elősegíti, ami könnyebb, puhább tésztákat eredményez. Leginkább habüstöt hazsnálunk, -fém- vagy üvegeket. A szita egyrészt szitálásra, porcukor szórásra és szűrésre is jó.

4. Habzsák és dekorcső:

A díszítéshez és töltéshez habzsákotés különböző méretű dekorcsöveket használunk. Én a szilikonos, eldobható habzsákokat használom, mert nem büdösödik, sok esetben nem kell dekorcsövet használnom -így meg vennem sem kell- mert ollóval méretre, formára vágható a habzsák. Dekorcsőből az alap, ez kötelező darab kell legyen mindnekinek. 1A, 10-es, 3-as kör dekorcsövek, 4B, 6B, 8B csillag dekorcsövek, 1M, 2D virág dekorcsövek és pár darab szirom dekorcsövek.

5. Spatulák:

Fém és szilikon spatulák. A szilikonokkal forgatunk, keverünk, pakolunk. A fém saptulákkal érdemes egy kicsit és nagyot is beszerezni, simítunk, terítünk.

6. Ecsetek:

Lekenséhez használjuk. Pont, nincs több opció : )

7. Gyorsforralók:

Nem véletlen, hiszen elképesztően gyorsan felforr bennük bármi, gyorsítja a folyamatokat. Nem kell valami flancos cuccra gondolni, az enyémek IKEA-s mind.

8. Hőmérő:

KÖTELEZŐŐŐŐ!!!! Nincs szemre, szálra, cseppre mérés. Szinte mindnhez használjuk, legye naz egy krém, glaze, piskóta…. Az enyém nem egy csúcs darab, viszont fogyóeszköz, be sem ruházok már drágábbra, Aldiban vadászom a lehetőséget és veszek 2-3 darabot, az egy évre pont elég.

9. Silpat, Silpain lapok:

Alap darabok. Bár a sütőpapír is szuper, de ha mintás sablét szeretnénk, akkor az sütőpapírral nem lesz mintás. Leginkább tartok, ekler, macaron készítéséhez használjuk.

Ezekkel az eszközökkel már el lehet indulni. Persze ha jobban belemélyednénk a Francia cukrászatba, akkor még kell pár dolog, mondjuk szilikonok, tortagyűrűk, keretek.

Tortagyűrűk.

Nagyon hasznos alap darabok ha desszerteket, mousse-t, torták készítenénk. Nekem 2 db állítható tortagyűrűm van, -Aldis- és van párklasszikus mousse gyűrűm is, leginkább kis méretben.

Keretek.

Nekem egy állítható keretem van és ezzel megoldok mindnet. Van benne egy elválasztó fém, ezzel lehet a méretét szabályozni keresztben.

Szilikonok.

Alapvetően a mousse 5 cm magas és kerek formája van. Ebből kiindúlva érdemes több méretben is beszerezni az alap darabot, bár gigantikus méretű mousse-t nem szoktunk készíteni, maximum 20-22 cm átmérővel.
Nekem van pár „csicsásom” de leginkább a kerek van használatban, az Eclipse -azt imádom- és nem is nagyon használok mást.

Mono.

Ez teljesen a te döntésed, hogy felszereled-e a konyhádat porfogókkal, vagy tényleg csak olyat vásárolsz meg amit használsz és szereted. Én első körben egy mezei STONE formával indítottam, majd nagyon lelkesen mindenféle mono desszert formát beszereztem, és amikor untam, csak a helyet foglalta, volt amit ki sem nyitottam, na akkor megelégeltem. Már csak olyat veszek meg amit tényleg szeretek használni. Hogy döntöm el? Leginkább átgondolom a vásárlást. Kell ez nekem? Jó lesz? Mivel fogom tudni együtt használni?

LEGÚJABB BLOG -INGYENES- RECEPTJEIM

Karamell travel cake-videóval-

Egyszerű

Tovább

Erdeis sajttorta

Sütés nélkül

Tovább

Maracujás mangós
sajttorta

Izgalmas

Tovább

Yuzus vaníliás

Technikás

Tovább

TANFOLYAM

EGY ÉVES ONLINE FRANCIA CUKRÁSZ TANFOLYAM

Egy év

Teljes tartalom

Konzultációs nap

39.990Ft/ év

EGY ÉVES ONLINE FRANCIA CUKRÁSZ TANFOLYAM + EXTRA KONZULTÁCIÓ

Egy év

Teljes tartalom

Konzultációs nap

EXTRA konzultációs nap

59.990Ft/ év

EXTRA KONZULTÁCIÓ-csak mi ketten

1 óra online konzultáció velem

19.990Ft/ alkalom